Ekonomi

AUF ile halkın cebinde 200 milyar lira kaldı

Recep ŞENYURT

Dünyadaki enerji hammadde fiyatlarındaki çarpıcı fiyat artışlarından tüketiciyi korumak ve aynı zamanda ülkemizin enerji arz güvenliğinin kesintiye uğramamasını sağlamak amacıyla geçtiğimiz yıl devreye alınan Azami Uzlaşma Fiyatı (AUF) Mekanizması, tüketiciye büyük katkı sağladı. .

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Lideri Mustafa Yılmaz, AÜF ile vatandaşın cebinde 200 milyar liraya yakın para kaldığını ve elektrik tarifelerinde yüzde 110’luk artışın önüne geçildiğini belirtti. AUF’ye aykırı hareket eden şirketlerle ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirten Yılmaz, bu şirketlerin bugüne kadar 9.3 milyar lira geri ödediğini de açıkladı.

Emniyet valfi görevi gördü

AÜF’nin hem şubeye hem de tüketiciye katkısının değerlendirildiğini vurgulayan Yılmaz, beklentilerinin ötesinde olumlu bir tabloyla karşılaştıklarını vurgulayarak, EPDK’nın bu süreçte fiyat hareketlerini titizlikle takip ettiğini, üretim maliyetlerindeki artışların ivedilikle AÜF’ye yansıtıldığını kaydetti. böylece elektrik üreticilerinin mağduriyetinin önüne geçilmektedir.

AÜF’yi bir nevi ’emniyet valfi’ misyonu olarak gördüğüne işaret eden Yılmaz, “Bu sayede hiçbir üretici ‘Maliyetlerim çok arttı, santralimi kapatmak zorundayım’ demedi. Böyle bir durumda arz güvenliği sorunu yaşanabilir ve kapatılan santraller istihdam sorunlarına yol açabilir. Önce pandemi ardından Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle olağanüstü maliyet artışlarının olduğu bir dönemi arz sıkıntısı yaşamadan geride bıraktık.” terimleri kullandı.

AÜF’nin elektrik faturalarına etkisinin de çok olumlu olduğunu belirten Yılmaz, 100’ü aşkın süredir ortaya çıkan kaynaklarla maliyet artışı nedeniyle konut abonelerinin faturalarına yansıyacak yüzde 110’luk artışın önüne geçildiğini söyledi. bir yıl. Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Avrupa’daki uygulamamızın ardından diğer ülkelerde de devreye alınan AUF’nin nihai hedefi çok açık. Arz güvenliği kesintiye uğramayacak ve tüketiciler yüksek maliyet artışlarından korunacaktır. AÜF ile vatandaşımızın cebinde 200 milyar TL kaldı.

AÜF’nin sağladığı kaynaklarla elektrik tarifelerinde yüzde 110’luk artış önlendi ve bu sayede nisan ayında yüzde 15 indirim sağlandı.” AUF aleyhine hareket eden şirketlerle ilgili soruşturma sürecinin devam ettiğini belirten Yılmaz, bu şirketlerin bugüne kadar 9,3 milyar lira geri ödediğini söyledi.

Yılmaz, iktidar erkinin ayakta kalabilmesi için tüm menfaat sahiplerinin gözetilmesi gerektiğini, en değerli menfaat sahibinin tüketici olduğunu ve herkesin hukukuna sahip çıkması gerektiğini belirtti. Yılmaz, “Adaletten asla taviz veremeyiz. AUF ile ilgili hukuki bir çekincemizin olmadığını da belirttik. Son yargı kararları bu konudaki haklılığımızı teyit etmiştir. İhtiyaç olduğuna inandığımız sürece AÜF uygulaması devam edecektir.” söz konusu.

AÜF nedir ve nasıl uygulanır?

Azami Uzlaşma Fiyatları; (megavat saat başına) doğalgaz santralleri, ithal kömür santralleri, yerli kömür santralleri ve yenilenebilir kaynaklı santraller maliyetleri değerlendirilerek EPDK tarafından ayrı ayrı belirlenir. Serbest piyasadaki fiyatlar ile azami uzlaşma fiyatları arasındaki fark kaynak bazlı destek havuzunda “destek fiyatı” olarak toplanır. Bu havuzda elde edilen gelir, düzenlemeye tabi tüm tüketicilerin elektrik tüketimi için kullanılmakta ve böylece tüketicileri piyasadaki artışlardan korumaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu