İş

Çay içmenin sağlığa 11 faydası

Çay, sudan sonra dünyanın en bilinen içeceğidir.
Uzak Doğu’da çayın yeşil çeşidi hakimken, Batı dünyasında satışların büyük bölümünü siyah çay oluşturmaktadır.
Siyah çayın tadının harika olmasının yanı sıra bir dizi potansiyel sağlık faydası vardır.

siyah çay nedir

Dört farklı çay çeşidi vardır; siyah, yeşil, oolong ve beyaz.
İlginç bir şekilde, dört çay türü de bitkinin tam yapraklarından gelir.

Siyah ve yeşil çay arasındaki fark sadece çay yapraklarının işlenmesinden kaynaklanmaktadır.
İçecek, yüzyıllardır toplumun klasik bir kesimi olduğu Çin ve Hindistan’da sağlık özellikleri nedeniyle uzun süredir değer görmektedir.

Batı dünyasında çay Avrupa’ya ilk olarak 17. yüzyılda geldi; 1610’da Hollanda’ya geldi ve 1658’de İngiltere’de göründü.

Siyah çay yapmak dört aşamalı bir üretim süreci gerektirir;
İlk önce üreticiler çay yapraklarını kurutur ve tamamen oksitlenmesi için sıcak güneşte kızartır. Yapraklar kuruduktan sonra ufalanır veya ezilir, bu da yaprakların içindeki sıvıyı serbest bırakır. Bu sıvı, fermantasyon sürecine yardımcı olan enzimler içerir.

Ufalama adımından sonra çay yaprakları, 2 ila 4 saat süreyle 29°C’de fermente edilmelerine izin verildiği sıcaklık kontrollü bir odaya taşınır. Fermantasyon, çayın lezzet derinliğini güçlendirir. Son olarak, fermente edilmiş çay yaprakları daha sonra bir kurutma işlemine tabi tutulur. Bu kurutma işlemi 80-90°C sıcaklıkta yaklaşık 20 dakika sürer, bu işlem yaprak suyunu kurutur ve yaprakların kendine özgü koyu kahverengiden siyah renge dönmesine neden olur.

Siyah ve yeşil çay yaprakları aynı bitkiden gelir, ancak siyah çay benzersiz özelliklerini fermantasyon içeren dört aşamalı bir üretim sürecinden alır.

Siyah çayın sağlığa faydaları

Yıllar boyunca, siyah çayın sağlık özellikleri hakkında çok sayıda araştırma yapılmıştır.
İşte siyah çay içmenin sağlığa 11 faydası;

1. Polifenol Açısından Zengin

Siyah çay, flavanoller, flavonoller ve fenolik asitler dahil olmak üzere çeşitli polifenollerin zengin bir kaynağıdır.

Bu polifenol kümelerinin arasında, siyah çay özellikle yüksek bir kateşin, theaflavin, kaempferol, kuersetin ve gallik asit kaynağıdır.

Çaydaki acı tattan doğrudan sorumlu olan bu polifenollerin, iç antioksidan sistemleri güçlendirmede rol oynadığına inanılıyor.
Ek olarak, inflamatuar yanıt da dahil olmak üzere çeşitli biyolojik süreçleri düzenlerler.

Bazı polifenoller in vitro (test tüpü) fayda gösterirken in vivo (canlı bir organizmada) göstermezler. Ancak çalışmalar, siyah çay polifenollerinin hem in vitro hem de in vivo faydalarını göstermektedir.

Örneğin araştırmalar, çay polifenollerinin kanserojen maruziyetinden kaynaklanan oksitlenmiş DNA artışlarını önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Ek olarak, bu polifenollerin kandaki antioksidan seviyelerini arttırdığı ve kronik hastalık riskini azalttığı görülmektedir.

2. Kan Şekeri Seviyelerini Düzenlemeye Yardımcı Olabilir

Diyabetiniz olsun ya da olmasın, yüksek kan şekeri seviyeleri israftır. Örneğin, kronik olarak yüksek kan şekeri seviyeleri birçok kronik hastalıkla ilişkilidir. Çeşitli çalışmalar, yüksek kan şekerini obezitenin yanı sıra tip 2 diyabet, kanser, damar hastalığı ve bunama ile ilişkilendirir.

Sonuç olarak, kan şekerini sağlıklı bir aralıkta tutmak herkesin uğraşması gereken bir şeydir. Bu noktada siyah çay size yardımcı olabilir.

3. Kanser Riskini Düşürebilir

Birkaç sistematik inceleme ve meta-analiz, siyah çay tüketiminin ağız kanseri ve mesane kanseri insidansını azaltabileceğini düşündürmektedir.
87 bilgi setini kullanan araştırmacılar, günde bir fincan siyah çay tüketimi ile her iki kanser riskinin dengeli bir şekilde düştüğünü buldular.

Bununla birlikte, korelasyonun nedenselliğe eşit olmadığını ve diğer yaygın kanser türleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığını unutmamalıyız.

Bununla birlikte, daha ileri çalışmalar, siyah çay polifenollerinin vücutta kanser önleyici bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir.

Spesifik olarak, siyah çay polifenolleri, dahili antioksidan enzimleri yukarı doğru düzenleyen anahtar proteinler olan Nrf2 transkripsiyon faktörünü aktive eder. Daha fazla siyah çay tüketmek kanser riskini azaltabilir.

4. Fiziksel performansı artırır

Çoğu insan kahveyi hemen kafeinle zenginleştirilmiş bir performans artırıcı olarak düşünürken, siyah çay örnek niteliğinde (ancak biraz daha hafif) bir etkiye sahiptir.
Ortalama bir fincan kahve 95 mg, bir fincan siyah çay ise 47 mg kafein içerir.

Siyah çay, esas olarak kafein içeriğinin bir sonucu olarak, performans artırıcı çeşitli faydalara sahiptir. İlk olarak, sistematik incelemelerin gösterdiği gibi, kafein alımı gücü ve kas dayanıklılığını artırabilir.

Ayrıca 100 mg kadar düşük dozlardaki kafeinin antrenman sırasında ‘yorgunluk süresini’ uzatarak faydalı etkileri olduğunu gösteren çalışmalar da mevcuttur.
Kahve, performans ve eğitim için daha iyi bir seçimdir, ancak bir (veya iki) fincan siyah çay bazı faydalar sağlayabilir.
Siyah çay kafein içerir ve antrenman sırasında güç ve dayanıklılığı artırmaya yardımcı olur.

5. Antibakteriyel özellikler

Siyah çayın bir diğer faydası da anti-bakteriyel özelliklere sahip olmasıdır.
Bu özellikler, bazı durumlarda siyah çayın belirli bakteri türlerinin büyümesini öldürebileceği veya yavaşlatabileceği anlamına gelir.

Bakteriler, akne ve deri döküntüleri gibi küçük sorunlardan menenjit gibi potansiyel olarak yaşamı tehdit eden durumlara kadar bir dizi hastalığa neden olabilir.

Spesifik olarak, siyah çay koruyucu bir etkiye sahiptir ve insanlarda yaygın bakteriyel enfeksiyonlar olan M. luteus ve B. cereus’un büyümesini engeller.
Buna karşılık, siyah çay özleri, salmonella, E. coli ve Staphylococcus aureus gibi diğer bakterilere karşı en az koruyucu etkiye sahiptir. Kısacası siyah çayın antimikrobiyal aktiviteleri vardır ve bazı bakterilerin büyümesini engelleyebilir.

6. Diş Sağlığını İyileştirebilir

Birincisi, düzgün fırçalamadığımız takdirde siyah çayın dişler üzerinde olumsuz bir sararma etkisi olabilir.
Ancak bunun dışında ağız sağlığımız için oldukça sağlıklı görünüyor.
İşte güncel araştırma bulgularının bir özeti;

Siyah çayın çürük önleyici etkileri vardır (boşlukları önler) ve bazı ağız bakterilerinin büyümesini baskılar.
Siyah çay polifenolleri majör periodontal bakterilere karşı antibakteriyel aktivite gösterir. Bu nedenle, günlük siyah çay alımı, yeterli periodontal sağlığın korunmasına yardımcı olabilir.

7. Odaklanmayı ve konsantrasyonu artırır

Siyah çayın zihinsel uyanıklık ve bilişsel süreçler üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Bir kez daha, kafeinin varlığından dolayı, siyah çay odaklanmayı ve konsantrasyonu geliştirmeye yardımcı olabilir.

Kafein alımının çeşitli bilişsel faydalara sahip olabileceğine dair kanıtlar açıktır.
Temel olarak uyanıklığı, konsantrasyonu, karar vermeyi, odaklanmayı ve hafıza performansını geliştirebilir.
Bir kafein kaynağı olarak siyah çay, doza bağlı bir formda olduğu kadar fayda sağlayacaktır.

Özellikle siyah çay üzerine yakın zamanda yapılan bir araştırma, içeceğin dikkati, farkındalığı ve günlük bilişsel işlevi geliştirdiğini de gösteriyor.
Ancak siyah çayın kafein içeriğinin çaya ve demleme yöntemine göre değişebileceğini belirtmekte fayda var.

8. İnme Riskini Azaltabilir

İlginç bir şekilde, son araştırmalar inme insidansının azalması ile siyah çay tüketimi arasında bir bağlantı bulmuştur.
Araştırmalar, günde üç bardaktan fazla içen kişilerin felç geçirme riskinin, bir bardak veya daha az içen kişilere göre %21 daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Düşük inme riski ile daha yüksek siyah çay tüketimi arasındaki ilişki, kan basıncıyla ilişkili olabilir. Randomize, kontrollü çalışmaların sistematik bir incelemesi, düzenli tüketimin kan basıncını düşürdüğünü açıkça göstermektedir. Gözlemsel popülasyon çalışmalarında, daha fazla siyah çay alımı inme riskini azaltır.

9. Cildin UV direncini artırır

Polifenoller, cildin UV hasarına karşı direncini güçlendirebilir. Hayvan çalışmalarında, siyah çayla beslenen farelerde önemli ölçüde daha az UV ile indüklenen tümör kontrol denekleri vardı.

Açıkçası, bir farenin başına gelen aynı şeyin bir insanın başına geldiği anlamına gelmez. Bununla birlikte, bariz etik çıkarımlar nedeniyle insanlarda bu tür bir çalışma mümkün değildir.

Bu koruyucu etkinin arkasındaki hipotez, siyah çaydaki polifenollerin cildin UV hasarına karşı direncini arttırmasıdır. Bununla birlikte, bunu doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

10. Kardiyovasküler Sağlığın Korunmasına Yardımcı Olabilir

Kardiyovasküler hastalık (KVH) maalesef günümüz dünyasında yaygın bir kronik hastalıktır.
Bunu göstermek için, CVD tüm ölümlerin %31’ini oluşturmaktadır ve her yıl 17,7 milyon insan bu durumdan ölmektedir.

KVH nedensellik açısından çok faktörlü olsa da, riski artırabilen belirli faktörler vardır. Bunlardan bazıları kronik inflamasyon ve yüksek tansiyonu içerir.
Bu bağlamda, çok sayıda çalışma, siyah çayın kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini ve bazı anti-inflamatuar etkiler sergilediğini göstermektedir.
Ancak böyle bir etkinin sadece hafif bir etki yaratacağını unutmamakta fayda var.

Kronik hastalıklar, alkol tüketimi, diyet, egzersiz, uyku ve sigara içme gibi genel yaşam tarzı seçimlerinden etkilenir.
Bireysel yiyecek ve içecekler faydalı bir etkiye sahip olsa da, genel yaşam tarzı en kritik olanıdır.
Siyah çay alımı, kardiyovasküler hastalık için makul risk faktörlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

11. Kolay ulaşılabilir, kullanışlı ve lezzetli

Siyah çay, çeşitli sağlık yararları sunan oldukça ucuz bir içecektir.
Ayrıca poşet çaylar çok faydalıdır; onları hızlı bir şekilde çalıştırabiliriz ve bir fincan çay yapmak sadece birkaç dakika sürer.

Sonuç olarak, insanlar nerede olurlarsa olsunlar çay keyfi yapmak kolaydır.
Son bir fikir, sağlıksız bir içecek seçiminin yerini alırsa çayın daha da faydalı olabileceğidir.

Sade suyu iştah açıcı bulmayanlar için çay (ve kahve), soda ve meyve suyuna çok daha sağlıklı bir alternatif sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort